Rabenhaupt op het Spellenspektakel

Het Spellenspektakel is de grootste jaarlijkse bordspellen beurs van Nederland. Het event zette twee dagen lang de jaarbeurshallen in Utrecht op stelten en trok meer dan 24.000 spelliefhebbers. Op de beurs kon je de meest recente spellen proberen van grote en kleinere uitgevers. Groot dit jaar waren Lorcana, de nieuwe trading card game van Disney en het spel Trekking through History van White Goblin Games, beide met een grote stand, vele tafels en unieke “walk-through experiences”. Ook dit jaar waren meerdere Rabenhaupt leden aanwezig, dan wel als spellen liefhebber of om spellen te demonstreren. De leden van Rabenhaupt laten wij graag aan het woord:

Mark Rasker

Het Spellenspektakel in Utrecht was een ware traktatie voor spelenthousiastelingen, met een brede selectie aan spellen en een levendige sfeer. Aanvankelijk terughoudend vanwege de nabijheid van Essen Spiel en de focus op de Nederlandse markt, besloot ik toch de ervaring mee te maken. Samen met Rabenhaupters Nick en Ilja vertrok ik vroeg op 4 november naar Utrecht en werd aangenaam verrast door mijn bezoek.

Sinds 2019 is Spellenspektakel gevestigd in Utrecht en is uitgegroeid tot de grootste spellenbeurs van de Benelux. Hoewel grote namen zoals 999 en White Goblin aanwezig waren, waren het juist de kleinere stands zoals Geronimo Games en Hot Games die indruk op me maakten met hun aanbod.

Een hoogtepunt was de Bring-and-Buy, met nieuwsgierige blikken en af en toe een blije kreet van omstanders was de opwinding om tweedehands spellen te bemachtigen duidelijk voelbaar. Ondanks de lange rij was het de moeite waard om na drie kwartier met enkele top spellen weer naar buiten te komen.

Hoewel de drukte bij stands en rijen een minpuntje was, boden de gangpaden enige bewegingsruimte. Ondanks de drukte ontmoetten we bekenden, zoals Petra, Marnix en Ilja, die enthousiast demonstraties gaven voor White Goblin Games.

Al met al overtrof het Spellenspektakel mijn verwachtingen en kijk ik uit naar de volgende editie op 9 en 10 november in de Jaarbeurs in Utrecht, in de hoop nieuwe ervaringen op te doen en me opnieuw onder te dompelen in de wereld van bordspellen.

*Foto niet genomen op Spellenspektakel, maar de volgende morgen aan de eettafel.

Marnix Wieffer

Naast het zelf spelen van spellen, beleef ik bijna nog meer plezier aan om andere mensen enthousiast maken voor de hobby. Daarnaast vind ik het ook heel leuk om spellen uit te leggen. Dit is een puzzel op zichzelf, hoe breng je zo efficiënt mogelijk alle essentiële informatie over zonder mensen onderweg te verliezen 

Daarom stond ik ook dit jaar als demonstrateur voor White Goblin Games op het Spellenspektakel. Als spellen demonstrateur (onafhankelijk van de uitgever) krijg je echt een kijkje achter de schermen, mag je eerder naar binnen en houd je er vaak een leuke vergoeding of stapel spellen aan over. White Goblin heeft een heel actief en gezellig demonstrateurs team, deze keer ook aangevuld met Rabenhaupters Petra en Ilja.

Goblin heeft een heel actief en gezellig demonstrateurs team, deze keer ook aangevuld met Rabenhaupters Petra en Ilja. 

Bij de tafels was het was gezellig druk en we waren constant bezig. In mijn hoekje vielen de tegeltjes/puzzel spellen Cascadia, Calico en Verdant (oorspronkelijk AEG) erg in de smaak! Ook de Unmatched tafels werden goed bezocht. Weinig regels, relatief veel diepgang en echt iedereen kan deze spelen.

Afbeelding met persoon, kleding, glimlach, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving

Verder was het heel druk bij de Stefan Feld expert spellen van Queen (Marrakesh en Amsterdam). Echt spellen die er niet uit zien (vet lelijk) en het daarnaast ook even tijd nodig bent om het kwartje te laten vallen. Echter, onder de motorkap zitten echt hele goede spellen waar de meeste expert spelers na een 2de keer spelen heel enthousiast van worden.

Volgend jaar 9-10 november ben ik zeker weer te vinden als demonstrateur op het spellen spektakel!

Petra Suvee

Marnix kwam met het idee om als vrijwilliger mee te helpen op Spellenspektakel. Dan wil ik ook gelijk het hele avontuur mee maken en twee dagen demo-en om gelijk de hele sfeer te ervaren van zo’n White Goblin Games – WGG demo weekend. Vrijdag avond heb ik nog even gekeken bij de harde werkers (opbouwers) van WGG en zijn we naar het vakantiepark gereden waar het eten voor ons klaarstond. ​​​​Zaterdag ochtend kon ik een uur voor de opening nog even snel door de wandelpaden op zoek naar die ene goeie deal, een praatje hier en daar maken en de laatste voorbereidingen treffen… voordat de beurs en het vrijwilligerswerk echt begon.

WGG nam 20% van de beursvloer in beslag met ruim 200 tafels om spellen van WGG te kunnen spelen. Gelukkig waren de looppaden ruim opgezet. Met vrijwilligers uit Nederland en België werden er vele grote en kleine spellen uitgelegd en werd er 2 dagen volop spellen gespeeld en verkocht. De bekende WGG experience stond dit jaar in het teken van het nieuwe spel Trekking Through History. Hier moest je d.m.v. puzzels een code kraken en kon je kans maken op mooie prijzen. Bij de Micro Macro-stand konden bezoekers een gokje wagen door aan het rad te draaien en prijzen winnen zoals o.a. de troostprijs: op de foto in de Crime City-gevangenis. En ook waren er enkele nieuwe releases verkrijgbaar!

Het waren veel nieuwe indrukken voor een eerste keer maar ook heel gaaf om aan zo’n grote organisatie bij te dragen. Het was naar mijn idee een geslaagd Spellenspektakel. Iets wat ik zeker niet had willen missen! Alles was goed verzorgd en geregeld.

Mike Hut

Het was mijn derde keer naar het Spellen Spektakel en ik kijk toch elke keer uit naar de bring & buy. Helaas was de organisatie niet best dit jaar en stond ik meer dan twee uur in de rij. Eenmaal aangekomen helaas ook nog eens niks interessants kunnen vinden!

Afbeelding met kleding, persoon, person, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ook leuk, is dat we afgelopen jaar Karl van Dotwood games hebben mogen ontvangen bij Rabenhaupt en zijn spel “Rite” hebben kunnen prototypen. Het was erg leuk om het eindresultaat op de beurs te kunnen zien. 

Mijn aankopen: Kites, reeds mogen spelen bij Rabenhaupt en ook op de beurs was dit een groot succes. Een chaotisch spel waarbij diverse zandlopers omhooggehouden moeten worden, door goed samen te werken met je medespelers. 

Detective club, een combinatie tussen Spyfall en Dixit, kon ik niet laten liggen en zeker een hit op mijn persoonlijke spelavonden! Bij dit spel schrijft de actieve speler een hintwoord op schrijfblokjes voor de andere spelers, echter 1 speler krijgt de hint niet. De actieve speler legt een kaart neer die matched met dit woord (het spel heeft tal van geïllustreerde kaarten). Daarna leggen alle andere spelers een kaart bij die ook bij het hintwoord past. Zodra alle kaarten liggen probeert men te achterhalen wie het codewoord niet wist en worden er punten gescoord voor een goede gok of als je niet wordt gepakt als je het codewoord niet wist. Bij dit spel moet je goed kunnen acteren en improviseren, maar ook mensen goed kunnen lezen. Erg leuk!   

Voor mij was de beurs zeker weer een succes, een fijne dag met leuke mensen en spellen. Ik zal er volgend jaar waarschijnlijk wel weer te vinden zijn!

Ilja Wieselman

In de vroege ochtend vertrok ook ik van Mark zijn huis, in zijn heerlijke elektrische auto. Het was een gezellige rit, waarbij ik mijn best heb gedaan tips te krijgen van Nick en Mark over leuke spellen om van de beurs mee te nemen. Al tijdens de rit heb ik “Red Outpost” van Mark gekocht, nog voor de Bring & Buy. Ik ben benieuwd naar deze worker placement game. We hebben de auto in een P&R gezet en het laatste stuk met de tram gedaan naar de jaarbeurs. In de tram kwam ik een groepje collega’s van White Goblin Games tegen, dat scheelde, want ik had geen idee waar ik moest zijn en wat ik als demonstrateur van bordspelletjes moest doen. Ik had me iets wat impulsief aangemeld, na een oproep voor spellen-demonstrateurs. Ik heb mijzelf de dag voor de beurs gestort op de twee spellen waar ik op was ingedeeld. Zonder het fysieke spel voor me of dan wel een demo video is een zwartwit handleiding toch niet helemaal afdoende voor mij. Ik had de briefing net gemist, door de lange rij bij de tramkaartjes en werd snel in het oranje gehesen.

Een mededemonstrateur kon het spel snel nog even met me doorlopen: Future energie: een spel dat lijkt op “Hoogspanning”, echter moet je de bestaande energiecentrales vervangen door groene alternatieven. Het spel kent nogal wat regeltjes dus was ik na vijf uur en een kleine pauze helemaal uitgekletst.

Ik had drie tafels; was ik net klaar met de uitleg, kon ik meteen door naar de volgende tafel voor een vraag of om het spel weer op te zetten. In het begin was mijn uitleg niet voldoende strak, zo moet je aanbieden of één tegenspeler ook bij jou mag bouwen. Maar toen ik bergen meeples op het bord zag verschijnen bleek dat alle tegenstanders gebruik maakten van deze optie; oeps! Gelukkig werd het me niet kwalijk genomen als ik ze er op wees. Nog sterker, ze vonden het erg leuk dat ik me er mee bemoeide. Het was erg grappig om te zien dat verschillende mensen, verschillende dingen uit een bordspel halen. Een stel oudere vrouwen vermaakte zich zo dat ze het spel na uren hadden uitgespeeld. Een jongere meid baalde ervan dat je andere spelers niet echt kan dwarsbomen in dit spel, weer andere vonden dat juist fijn. Gelukkig was het tweede spel dat ik ging uitleggen veel makkelijker en intuïtiever: Unmatched. Dit was echt een hit. Ik had er wel lol aan om twee stelletjes tegen elkaar in een team te zetten. Volgens mij vonden zij het stiekem ook wel leuk, want na afloop liepen ze met z’n vieren samen weg. Een buitenlandse jongen vertaalde alle kaartjes met een app op zijn telefoon en met de hulp van zijn nieuwe medestander. De dag vloog om en voor ik het wist zat ik alweer in de auto terug naar Groningen. Ik heb maar een fractie van de beurs gezien, maar me wel vermaakt; ik kijk uit naar volgend jaar. Dan ga ik graag twee dagen; één dag voor mezelf en één dag voor WGG.