Rabenhaupt spellen top 10, 2023

In de zoektocht naar het meest favoriete bordspel van Rabenhaupt vroegen wij onze leden de afgelopen weken welk spel ze het afgelopen jaar het meest memorabel, leuk en of bijgebleven is. De enige limitatie was dat ze het bordspel natuurlijk op de vereniging gespeeld moesten hebben, daarentegen hoeft het spel niet per se in onze gezamenlijke spellenkast te liggen. Zoals de meeste leden wel weten nemen veel leden zelf ook spellen mee vanuit hun eigen collecties, waardoor we een leuke top 10 lijst hebben kunnen maken met interessante spellen. In totaal zijn er 40 verschillende bordspellen benoemd door 28 verschillende leden, waarvan 17 spellen in eigendom van de vereniging zijn. Honorable mention in dit lijstje is de 18XX reeks, waarvan weinig spelers aanwezig waren op de “stemdagen”, maar anders zeker hier thuishoort.

11. Dwellings of Eldervale

Een top 10, maar toch 11! Dwellings of Eldervale is gewoon “Episch” aldus de Rabenhaupt leden die hier op stemden. Dit bordspel mengt eurogame met ameritrash en kent zoveel mechanismen: Worker placement, area control, engine building, tableau building en dat met licht a-symmetrische facties. Een heerlijke strijd tussen Rabenhaupters die uiteindelijk gewoon om punten draait. Er is dan wel een beetje geluk nodig met dobbelstenen, maar “who cares?!”, want dit spel draait misschien wel meer om memorabele momenten dan de eindwinst!

10. Imperial 2030

Imperial is een echte Rabenhaupt klassieker en werd vroeger erg veel gespeeld. Het spel heeft een prominente plek in de Rabenhaupt spellenkast en is 1 van de favoriete spellen van enkele actieve Rabenhaupt leden, wat er dan ook voor zorgt dat dit spel vaak op onze tafels beland. In het spel dat zich kenmerkt door weinig geluk, vertegenwoordigd iedere speler een investeerder die een regio beheerst. Maar niets is zo verraderlijk, voordat je het weet heeft je buur de meerderheid en regeert hij/zij het gebied. Nu maar hopen dat jullie dezelfde gedachten hebben voor de regio!

Dit spel zit gewoon erg goed in elkaar, aldus onze leden!

9. La Famiglia: The Great Mafia War

Ook dit spel is in eigendom van een Rabenhaupt lid en vond meermaals de tafels in 2023. In La Famiglia ga je de bloedige maffiastrijd aan in het Sicilië van de jaren 80. Wat volgens de Rabenhaupt spelers dit spel zo uniek maakt is, dat het in teams van 2 gespeeld wordt en dat je continue aan het plannen bent en aan het bedenken bent wat je tegenstanders gaan doen. Een strategisch schaakspel dat onvergetelijke herinneringen maakt, maar waar je wel even de tijd voor moet nemen!

8. Clans of Caledonia

Dit spel is in eigendom van meerdere Rabenhaupt leden en is een geweldig economisch spel. In dit spel wanen de spelers zich als leiders van een Schotse clan in de 19e eeuw. Als speler hak je bomen, mijn je voor steen, verbouw je graan voor whisky en/of brood of houd je dieren voor vlees of andere producten. Met de verkregen grondstoffen handel je op de markt en vervul je contracten. Gewoon een heerlijke klassieke hersenkraker die sporadisch op onze tafels verschijnt!

7. Cascadia

Cascadia vindt vaak zijn weg naar de tafels van Rabenhaupt. In Cascadia pak je een tegel en een dier en maak je op die manier een grit, waarin je zoveel mogelijk punten probeert te verdienen aan de hand van opdrachtkaarten. “Een “simpel” tegel leg spel waar je ook nog tijd hebt voor een gesprek aan tafel” is zoals een lid dit beschreef. Cascadia is een perfecte afsluiter of filler op een avondje Rabenhaupt!

6. Broom Service

Broom Service vindt zijn weg naar onze top 10 doordat het de laatste tijd vaker op tafel is gekomen. In dit spel verzamelt men ingrediënten om toverdrankjes te maken. Wat dit spel uniek maakt is, de manier waarop je bepaald welke acties je kunt doen, waarin tactiek, bluf en skills samenkomen. Gewoon een leuk vlot spel voor een gezellige avond waarin iedereen betrokken is, aldus onze leden!

5. Terraforming Mars

Terraforming Mars is een spel dat maandenlang onberoerd in onze spellenkast lag en in het einde van 2023 meermaals op onze tafels belande. Deze engine builder waarin het leefbaar maken van Mars centraal staat door middel van het kopen en verkopen van kaarten is een moderne klassieker onder de bordspellen. Wanneer dit spel bij Rabenhaupt op de tafels ligt, zorgt het vaak voor een lange bordspelavond, maar dat is Terraforming Mars het zeker waard!

4. Revive

In Revive leiden de spelers een stam die onder de grond vandaan komt om de nu weer bewoonbare wereld te gaan herbouwen. Eigenlijk is het spel thematisch niet geweldig, maar zijn er zoveel manieren om punten te scoren en is elke set-up van dit spel is zo anders dat het uitdagend en leuk blijft. Dit uitgebreide en grote spel is heftig in de hoeveelheid keuzes, maar de missies geven de speler houvast. Tijdens een recente spellendag heeft de uitbreiding ook op tafel gelegen, die voor nog meer variatie zorgde: “Overdaad schaadt” aldus een Rabenhaupter! Het basis spel verdient in ieder geval zeker zijn plek in onze top 10!

3. Dune: Imperium

Eigenlijk is het een schande dat dit spel niet in de spellenkast van Rabenhaupt te vinden is, aldus de leden van Rabenhaupt. Een schrale troost is dat er erg veel leden zijn die dit spel bezitten en bijna wekelijks meenemen naar de vereniging. Deze deckbuilder met worker-placement is een race naar 10 overwinningspunten. De manier waarop je hier kunt komen is divers en de strijd die elke ronde centraal staat is spannend! De manier waarop kaarten geïnterpreteerd kunnen worden leidt wel eens tot een verhitte discussie op de vereniging. Dit spel zit gewoon zo ongelofelijk goed in elkaar dat het elke keer weer spannend is!

2. El Grande

Catan de ultieme klassieker? Nee, dat is natuurlijk El Grande! Misschien wat lastiger op tafel te krijgen bij je ouders of vrienden, maar bij de vereniging is dit een echt blijvertje! El Grande is een pure “Area Majority” game met een interessante actie selectiemethode, waarin je tactisch moet inspelen op je medespelers. Door El Castillo is het elke keer weer spannend wat er gescoord gaat worden, misschien worden jouw plannen wel gedwarsboomd door die andere “Rabenhaupter”?! Dit is gewoon terecht de nummer 2 van de Rabenhaupt top 10 van 2023.

1. Splendor

Er is bijna geen zondag en dus spellendag of avond te bedenken waar Splendor niet op een tafel van Rabenhaupt te vinden is. Er worden zelfs toernooien georganiseerd door Rabenhaupt met dit kaartspel. Splendor is toegankelijk en speelt lekker snel weg, waardoor je kunt blijven spelen. Splendor is met ver uit de meeste stemmen gekroond tot het meest geliefde bordspel van Rabenhaupt in 2023!