Weer wat leuks gespeeld: Bohnanza

Hou je van slim onderhandelen, voorruitplannen, kaartspellen en veel bonen? Dan is Bohnanza misschien wel wat voor jou!

In Bohnanza ben je een bonenteler die probeert zoveel mogelijk dezelfde bonen (kaarten) te planten op je 2 bonenvelden. Des te meer bonen van dezelfde soort je verzamelt, des te meer punten je verdient. Het probleem: als je aan de beurt bent moet je verplicht de eerste (en optioneel de 2de) kaart uit je hand planten. Je mag de volgorde van kaarten in je hand niet veranderen. Er zijn veel verschillende soorten bonen dus de kans dat dit aansluit bij wat je als hebt gepland is niet erg groot.

Door slim te ruilen en te onderhandelen probeer je niet passende bonen weg te ruilen en hier passende bonen voor terug te krijgen. Hierdoor ontstaat een leuk dynamisch handelsspel waar ook nog wat te lachen valt.

Bohnanza is in 1997 ontwikkeld door Uwe Rosenberg die we ook kennen van zware jongens zoals A Feast for Odin en Caverna. Door de eenvoud, de interactie en de toegankelijkheid is Bonanza misschien toch wel een van zijn beste spellen. Bohnanza is eenvoudig te leren en een potje duurt ongeveer 40 minuten. De Nederlandse uitgave heet trouwens Boonanza. Voor een euro of 10 krijg je een hele berg spelplezier. Een aanrader voor zowel de beginnende als ook de gevorderde speler.

Lijkt het je leuk om Bohnanza eens uit te proberen? Kom dan eens langs op een van onze spellenavonden, elke zondag vanaf 20:00 in Cafe de Walrus.

https://boardgamegeek.com/boardgame/11/bohnanza