Weer wat leuks gespeeld: Architects of the West Kingdom

Weer wat leuk gespeeld op de Spellenvereniging Rabenhaupt spellenavond: Architects of the West Kingdom. Hou je van worker placement spellen (Stone Age, Lords of Waterdeep) met een twist? Dan is Architects of the West Kingdom misschien wel wat voor jou! Het is ontworpen door Shem Phillips, die ook Raiders of the North Sea bedacht heeft (genomineerd Spiel des Jahres 2017).

Architects of the West Kingdom box

In Architects speel je een nobelman (of vrouw) die probeert indruk te maken op de koning. Dit kan door bij te dragen aan de centrale kathedraal (heel vroom) of vooral lekker in je eigen gebouwen te investeren (niet zo vroom). Voor het bouwen van gebouwen heb je grondstoffen en vakmensen nodig. Deze verkrijg je door je werkers op een van de actie velden op het bord te plaatsten.

Het leuke aan Architects is dit dat er op de meeste plekken een ongelimiteerd aantal werkers kan staan. De acties worden zelfs steeds beter als jij jouw werker op een plek zet waar je al werkers hebt staan. Je tegenstanders kan dan besluiten een actie te spenderen om jouw verzameling werkers in de gevangenis te gooien en daarmee nog wat stuivers te verdienen. Jij kan dan je werkers weer uit het gevang terughalen en opnieuw inzetten. Daarmee is Architects lekker interactief, zonder dat het echt onsympathiek wordt. Aangezien je maar 1 werker per beurt mag neerzetten, gaan de beurten lekker vlot en is er weinig downtime. Verder zijn er geen ronden en dus ook geen ‘reset’ aan het einde van een ronde. Er wordt dan ook ononderbroken doorgespeeld totdat de eindconditie is bereikt. Al met al een absolute aanrader!

Enige nadeel is dat het voor de onervaren speler wat onoverzichtelijk worden doordat er best veel actievelden en strategieën zijn. Voor onervaren spelers is het misschien beter eerst eens een paar postjes Raiders of the North Sea te spelen.

Lijkt het je leuk om Architects eens uit te proberen? Kom dan eens langs op de Spellenvereniging Rabenhaupt spellenavond, elke Zondag vanaf 20:00 in Cafe de Walrus

https://boardgamegeek.com/boardgame/236457/architects-west-kingdom