Weer wat leuks gespeeld: Diplomacy

Met 7 Rabenhaupters hebben we ons gewaagd aan een potje Diplomacy. Hou je ervan om mensen te beïnvloedden, stevig te onderhandelen, pacten te stuiten en deze daarna opportunistisch weer te verbreken, dan is Diplomacy helemaal jouw ding!

Je begint met 3 legers in het Europa van rond 1900 met het doel zoveel mogelijk landen te veroveren. De regels zijn erg eenvoudig omdat elk van de legers maar 1 van 3 type acties kan uitvoeren. Voordat er acties worden uitgevoerd, wordt er uitgebreid onderhandeld over gezamenlijke aanvallen en niet aanvalsverdragen. Daarna schrijft iedereen zijn acties op een papiertje en daarna worden alle zetten gelijktijdig uitgevoerd. Afspraken zijn op geen enkele manier bindend dus je kunt er lustig op los liegen en elkaar de good-old-dolkstoot-in-de-rug geven.

Er komen geen dobbelstenen of kaarten aan te pas, alles hangt af van jouw beslissingen en die van de tegenstanders. Dat maakt het spel erg spannend en dynamisch maar ook erg confronterend. Diplomacy staat bekend als het spel dat vriendschappen verbreekt en relaties doet stranden.

Met een potje Diplomacy ben je makkelijk 6 uurtjes zoet en het is zeker niet geschikt voor mensen die van snelle beslissingen en conflict-vrije spellen houden. Nadeel is ook dat als je van het bord bent geveegd nog wel een paar uurtje moet wachten voordat de rest klaar is.

Na 3 uur spelen ging bij ons potje Oostenrijk-Hongarije als eerste ten onder. Het lot van Groot-Brittannië en Duitsland hing aan een zijden draadje en Italië, Frankrijk en Turkije deden vol mee om de strijd voor heerschappij. Diplomacy is in 1959 (!) uitgebracht en kent nog steeds een grote schare fanatieke spelers.

Lijkt het je wat? 1 en 2 december 2018 kan je mee doen met het NK Diplomacy in de Purperen Draak in Groningen. Aanmelden kan bij Philipp Weissert

https://boardgamegeek.com/boardgame/483/diplomacy