Uit de oude doos: Imperial 2030

In de categorie ‘uit de oude doos’, brengen we artikelen uit het Rabenhaupt verenigingsblad: de Opé opnieuw uit in digitale vorm. Hier de recensie van Imperial 2030 door Rabenhaupter Henk-Jan Gerrits uit de Opé van december 2012.

Het overlijden van oudtante Petronella was geen verrassing maar jammer was het wel. De zes keer per jaar dat je haar bezocht in haar pietepeuterige aanleunwoning deed je na de derde straffe borrel steevast hardop verzuchten waarom je niet vaker langs kan. Een opmerking die beantwoord werd met een nog voller volgegoten vierde borreltje. Toch had haar overlijden niets van doen gehad met alcohol. Ze was die ochtend zoals altijd op haar stoel geklommen om het verschrikte verpleegstertje te laten zien hoe je de ramen goed kon wassen. Helaas verloor ze deze keer definitief haar evenwicht. Iets waarvoor ze in het verleden vaak genoeg voor gewaarschuwd was.

Een verrassing was het wel toen de notaris aankondigde dat jij haar enige erfgenaam was. Die erfenis bestond uit wat snuisterijen, wat oude kleren, haar toch wel versleten inboedel en een volgeladen schoenendoos die, naast vergeelde familiefoto’s, een aantal keurig opgevouwen waardepapieren bevatte. Waardepapieren die zoveel waard waren dat, toen de belastingdienst hun deel had afgeroomd, je jezelf nog steeds multimiljonair mocht noemen.

Vanaf dat moment kwam je jarenlange spelervaring je goed van pas. De kennis opgedaan bij Aquire en Chinatown dreven je in de hotelhandel en het vastgoed. Een branche waarin je dankzij de nodige Rabenhaupt trucjes je vermogen wist te vertienvoudigen. En nu, in 2030. woon je in een uitgestrekte villa, met twee zwembaden, bioscoopzaal, fitnessruimte en de nodige fotomodellen om je te vermaken hoog boven op een Zwitserse Alp waarvandaan je je geld over de wereld stuurt om nog meer macht en geld te verkrijgen.

Niets kan je geluk verstoren behalve dat op enkele andere Alpentoppen andere Rijken hun villa’s hebben laten bouwen en dat zij hun geld gebruiken voor laaghartige spelletjes die jouw vermogen eventueel kunnen aantasten. En daarop rest slechts één antwoord: verpulver ze, vernietig ze en zorg dat je de rijkste van allemaal wordt.
Dit is de wereld van Imperial 2030. Een wereld waarin de spelers hun geld over de aardbol sluizen om aandelen te kopen in de zes grote landen: Rusland, China, India, Brazilië, Verenigde Staten en Europa. De speler die het meeste geld in een blok heeft gestopt bepaald wat het land gaat doen tot een andere speler meer geld in dat land investeert en zijn positie overneemt. Wie aan het einde van het spel het meeste geld heeft gecreëerd wint het spel.

Het speelbord:
Imperial 2030 wordt gespeeld op een bord wat veel overeenkomsten heeft met Risk en Axis en Allies. De wereld is verdeeld in 6 gekleurde blokken die elk uit vier landen bestaat. De rest van de wereld bestaat uit neutrale landen. Bij aanvang van het spel staat in twee van de vier gekleurde gebieden van een land een fabriek. De blauwe fabrieken produceren schepen de bruine fabrieken tanks. Onderaan het speelbord is over de hele breedte een strook met daarin de vlaggen van de zes landen. Vlak daarboven een tabel die aangeeft hoeveel geld je bij een bepaalde actie verdiend en hoeveel de nominale waarde van de aandelen stijgt. Verder een cirkel met daarin de 8 acties die uit gevoerd kunnen worden. En bovenaan het bord is een strook waarop de waarden van de aandelen van de landen wordt aangegeven (0 t/m 5).

De aandelen:
Van elk land zijn er negen aandelen in het spel. Op de aandelenkaart staan twee getallen. Het grote dik gedrukte getal is het bedrag wat de speler krijgt als er dividend van een aandeel wordt uitgekeerd. Het tweede getal is het bedrag dat de speler heeft betaald voor het aandeel. De verhouding tussen deze twee bedragen is niet gelijk. Voor het aandeel wat 1 miljoen dividend ontvangt wordt 2 miljoen betaald terwijl voor het aandeel wat 9 miljoen ontvangt er 30 miljoen betaald moet worden. Aandelen van een land kunnen ingeruild worden om een groter aandeel van dat land te kopen.
De speler die het meeste heeft geïnvesteerd in een land speelt voor dat land.

Hoe gaat het spel:
Aan het begin van het spel kopen (voor gevorderde spelers) of krijgen de spelers aandelen van de landen. Als deze worden gekocht betalen ze het bedrag wat op de aandelenkaart staat aangegeven. Hierna begint het spel.
Rusland begint. De speler die het meeste geld in Rusland heeft geïnvesteerd bepaald wat Rusland gaat doen. De speler heeft de volgende mogelijkheden:
− een fabriek kopen (er kunnen maximaal 4 fabrieken in een blok staan)
− produceren: voor elke fabriek ontvang je een tank of schip.
− manoeuvreren: elk schip en tank mogen 1 vakje bewegen. De schepen bewegen eerst. Als een tank via een schip wordt getransporteerd kan hij meerdere zeevakjes overbruggen mits er in elk vakje een schip van dat land ligt die niet eerder deze beurt een tank heeft getransporteerd.
− investment: het land betaald zover mogelijk uit zijn kas het dividend uit aan alle spelers die aandelen van dat land bezitten. Als er te weinig geld is moet de grootaandeelhouder bijspringen.
En één speler ontvangt 2 miljoen en mag één aandeel kopen.
− Import: er mogen maximaal drie nieuwe eenheden worden gekocht. De kosten worden betaald uit de staatskas of de eigen kas.
− alle neutrale gebieden die een land bezit worden opgeteld. Daarbij krijgt het land 2 punten per fabriek tenminste als het land waar deze fabriek staat niet bezet is. Van dit aantal wordt het aantal eenheden afgetrokken. Het bedrag wat overblijft wordt verdeeld tussen de speler die het land speelt en de staatskas. Produceren en manoeuvreren staan twee maal op de cirkel. Hierna komen de volgend elanden aan de beurt. Als alle landen geweest zijn is Rusland weer aan de beurt. Rusland kan gratis maximaal drie stappen vooruit op de actiecirkel. Als de speler wil dat er meer stappen worden gezet moet hij daarvoor uit eigen zak betalen. Er mogen in totaal niet meer dan 6 stappen op de cirkel worden gezet.

Tijdens de manoeuvre kan een speler zijn tanks of schepen in een niet geclaimd aangrenzend gebied plaatsen. Als er geen andere troepen in dat gebied staan wordt er een marker van dat land op het gebied gelegd. Als er wel troepen staan wordt er gevochten. Het gevechtssysteem is lekker simpel. Eenheden worden uitgeruild. Als er na het gevecht een eenheid overblijft is het gebied van het land van desbetreffende eenheid, als er geen eenheid overblijft blijft het land van de vorige eigenaar. Natuurlijk zijn er nog een aantal andere regels die belangrijk zijn om te weten. Maar dit zijn de grondregels van het spel. Het werkt het beste om de overgebleven regels te leren tijdens het spelen van Imperial2030. Al was het alleen maar omdat deze recensie zou verzanden in een feitelijke opsomming van het spel. En dat zou doodzonde zijn.

De lofzang:
Imperial 2030 is een geweldig spel. Absoluut het beste in zijn soort sinds Risk is uitgebracht. Sterker nog, het spel is op een aantal punten zelfs beter dan Risk! Het combineert strategie, financiën en back stabbing in één, en, heel belangrijk, het duurt niet langer dan 150 minuten. De spelregels zijn simpel, na een korte uitleg kan het spel gespeeld worden en na een potje heb je al zicht in de finesses van het spel. Er zijn verschillende strategieën mogelijk. En de moeilijkheidsgraad neemt toe naar mate het spel vaker gespeeld wordt.

Dit is dan ook de enige makke van het spel. Als het inzicht van de spelers in het spel teveel uit elkaar ligt neemt het spelplezier zichtbaar af. Het spel komt het best tot zijn recht als de spelers enigszins aan elkaar gewaagd zijn. Maar als je van spellen houdt waarin je snel moet schakelen, een flexibele strategie noodzakelijk is en je het leuk vind om je medespelers actief te bespelen is Imperial2030 absoluut de moeite waard..

Risk heeft er 15 jaar overgedaan om een hit te worden. Ik ga er vanuit dat over 7 jaar Imperial2030 net zo bekend is geworden.

Alles op een rijtje:
naam: Imperial 2030
auteur: Max Gerdts
uitgever: The Game Master
strategie: maximum aantal sterren
geluk: nul sterren
tijdsduur: 120 – 150 minuten
voor wie: de gemiddelde en hardcore speler

https://www.boardgamegeek.com/boardgame/54138/imperial-2030