Weer wat leuks gespeeld: Istanbul

Op de grote bazaar van Istanbul is het een drukte van jewelste. Als handelaar probeer je door het efficiënt bezoeken van diverse handelslocaties als eerste 5 edelstenen te verzamelen. Hou je van strategie, plannen, efficiëntie en een beetje puzzelen, dan is Istanbul misschien wel jouw ding!

Istanbul bestaat uit een veld van 4×4 locaties. Als handelaar probeer je samen met je 4 assistenten zo efficiënt mogelijk van locatie naar locatie te bewegen. Op elke locatie kan je een specifiek actie uitvoeren die je grondstoffen, geld of bepaalde bonussen geeft. Echter, op elke locatie moet je een van je assistent achterlaten. Zijn je assistenten op, dan heb je 2 keuzes. 1) Je loopt hetzelfde pad terug om je assistenten weer op te pikken waarbij je de actie van die locatie mag uitvoeren. 2) Je verspeelt een beurt om naar de centrale fontein te gaan waarmee je al je assistent weer mag verzamelen.

Je bent dus constant bezig om binnen de beperkte bewegingsvrijheid, zo veel mogelijk grondstoffen, bonussen en geld te verzamelen. Hierbij probeer je locaties te gebruiken waar je al een assistent hebt staan, wel zo efficiënt! Hierdoor ontstaat een leuke puzzel. Je kan elkaar hierbij ook dwarszitten omdat het bezoeken van locaties waar een andere handelaar staat geld kost.

Istanbul ziet er erg mooi uit en speelt in minder dan een uur. Dus genoeg tijd voor nog een potje. Doordat je de locaties willekeurig kan neerleggen, ontstaan er elke keer weer andere patronen. Je moet dus elke keer op zoek naar nieuwe winnende strategieën. Hierdoor kan je het vaker spelen zonder dat het saai wordt. Logisch dat Istanbul in 2014 de Duitse Kennerspiel des Jahres prijs gewonnen heeft.

Wil je Istanbul ook eens proberen? Kom eens langs op een van onze spellenavonden!

https://boardgamegeek.com/boardgame/148949/istanbul