Weer wat leuks gespeeld: Coup

Weer wat leuks gespeeld: Coup

Weer wat leuk gespeeld op de Rabenhaupt spellenavond: Coup. In de strijd om de macht kan er maar een familie over blijven. Coup win je door slim te bluffen en op het juiste moment van jouw karaktereigenschappen gebruik te maken. Hou je wel van een potje Machiavelli, Love letter or weerwolven? Dan is coup waarschijnlijk ook wel wat voor jou 

Coup is niet meer dan een stapel van 15 kaarten met 5 verschillende karakters. Elke speler krijgt 2 willekeurige kaarten toegedeeld. In jouw buurt kan je een algemene actie doen, of een van de speciale karaktereigenschappen gebruiken. Het leuke aan coupe is dat je ook keihard een potje kan gaan liegen (netjes gezegd: bluffen), en de eigenschappen gebruiken van een kaart die je eigenlijk helemaal niet hebt.

Als iemand zo’n speciale karaktereigenschap gebruikt is het aan de andere spelers om te bepalen of hij/zij bluft of niet. Wordt iemand betrapt op bluffen dan moet hij/zij een karakterkaart inleveren. Heeft de persoon toch niet gebluft, dan moet de uitdager een kaart inleveren. Heb je geen kaarten meer dan ben jij uitgeschakeld. Daarmee ben je dus constant bezig met het afwegen van risico’s. ”Ik denk dat mijn tegenspeler liegt maar weet het niet zeker. Ik heb nog maar 1 kaart dus zien ik het maar door de vingers”

Daarnaast kunnen mensen ook vermoord worden. Iedereen die 7 geld verzameld kan iemand anders vermoorden. Daarom ben je constant bezig de geldvoorraad van jouw buren in de gaten aan het houden.  

De kaarten zien er mooi uit en het thema doet erg denken aan Frank Herbert’s Dune. Aangezien je bij coup uit het spel gegooid kan worden, kan het soms even duren voordat de rest klaar is. Bij sommige spellen kan dit heel vervelend zijn (bijvoorbeeld bij Weerwolven) en kan je in de tussentijd gerust een biertje (of twee) gaan drinken in de kroeg. Bij Coup is dit geen probleem wat een potje coup duurt niet meer dan 15 minuten. Het is ook leuk het verdere verloop van het spel te volgen.

Het bluf element bij Coup is een beetje voor de liefhebber. Maar voor mensen die van de “Ik denk, dat jij denkt, dat ik denk, dat jij denkt…..” logica houden is Coup en absolute aanrader.

Lijkt het je leuk om Coup eens uit te proberen? Kom dan eens langs op de volgende Rabenhaupt spellenavond, elke zondag vanaf 20.00 in Café de Walrus in Groningen.

https://boardgamegeek.com/boardgame/131357/coup