Weer wat leuks gespeeld: Splendor

Afgelopen spellenavond hebben we (alweer) een potje Splendor gespeeld. Hou je van edelstenen verzamelen, strategie en het verpesten van het plan van de buren? Dan is Splendor waarschijnlijk wel wat voor jou!

In Splendor probeer je als handelaar kaarten te kopen (mijnen, vervoer, winkels etc) om daar prestige punten mee te verdienen. Het kopen van kaarten kost je edelstenen. Tijdens je beurt kan je besluiten om edelstenen te verkrijgen, om of verzamelde edelstenen te spenderen aan de kaarten. Gekochte kaarten geven een permanente korting op het kopen van volgende kaarten. Daarmee kan je een eigen strategie uitbouwen waar goedkope kaarten helpen bij het aanschaffen van de duurde kaarten die veel punten waard zijn.

Timing is belangrijk want wie het eerste 15 punten heeft wint het spel. Het leuke aan Splendor is het uitvogelen van de optimale strategie. Besteed ik 1) eerst veel tijd aan het kopen van goedkope kaarten zodat ik later makkelijk veel duurdere kaarten kan krijgen (exponentieel), of 2) verzamel ik elke buurt vooral edelstenen en probeer daarmee zo snel mogelijk te investeren in punten (lineair)?

Daarbij moet je ook goed in de gaten houden wat je buren aan het doen zijn. Die hele dure kaart waar jij voor aan het sparen bent kan zomaar voor je neus weggekaapt worden door een ander speler! Daarmee zit er afdoende interactie in het spel en moet je regelmatig je strategie aan passen.

Elke beurt kan je wel wat nuttigs doen, de regels zeer eenvoudig en er zit door korte beurten een goede flow in het spel. Toch heeft Splendor ook redelijk wat diepgang in het spel en geeft het uitvogelen van de meest optimale strategie ook veel voldoening. Daardoor is het geschikt voor de intuïtieve speler (“dit zal wel ongeveer kloppen”) en ook voor de doorgewinterde rekenaar. Daarom is Splendor is waarschijnlijk het meest gespeelde spel bij Rabenhaupt. We hebben zelfs 2 kopieën! Omdat een potje ongeveer 30 minuten duurt komt het vooral al tussendoortje of afsluiter op tafel. “Zullen we dan toch nog maar een potje Splendor doen?”

Lijkt het je leuk om Splendor eens uit te proberen? Kom dan eens langs op de volgende Rabenhaupt spellenavond, elke zondag vanaf 20.00 in Cafe de Walrus in Groningen.

https://boardgamegeek.com/boardgame/148228/splendor