Weer wat leuks gespeeld: Maharadja

Met vier Rabenhaupters reisden wij samen met onze architecten af naar India. Daar probeerden wij om op de beste plekken in de belangrijkste steden paleizen te bouwen in de naam van de Maharadja. Heb je een goed gevoel voor strategie, timing en hou je van een beetje vooruitdenken? Dan is Maharadja zeker een absolute aanrader.

In Maharadja moet jij met jouw architect langs de verschillende steden in India reizen om daar paleizen te bouwen. De speler die als eerste zeven paleizen heeft gebouwd wint het spel. Het bouwen van paleizen is natuurlijk een dure hobby en kost veel geld. De Maharadja reist langs de steden in een bekende volgorde en beoordeelt de spelers op hun bijdrage aan zijn verheerlijking en glorie. De speler die het meest heeft bijgedragen verdient het meeste geld. Dit geld kan dan weer gebruikt worden om verdere paleizen te bouwen.

Ben je helemaal voorbereid om flink te cashen met een stad waar je een mooie meerderheid hebt, dan kan je bedrogen uitkomen. Spelers kunnen namelijk de volgorde waarin steden bezocht worden manipuleren in hun eigen voordeel. Daarnaast kunnen verschillende rollen gekozen worden die elk hun eigen voordeel hebben en ook bepalend zijn voor de beurt volgorde.

Daarom moet je bij Maharadja goed nadenken over wat andere mensen gaan kiezen. Ook 1 a 2 rondes vooruit denken werkt in jouw voordeel. Daarmee ontstaat een erg leuke puzzel waarbij je probeert je geld optimaal in te zetten zodat jij als eerste de 7 paleizen kan bouwen. De regels van Maharadja zijn erg eenvoudig en de componenten zien er mooi uit. Vooral de glazen paleis markers maken het helemaal af. Het is dan ook logisch dat Maharadja in 2004 de Nederlandse spellenprijs heeft gewonnen.

Behalve in de keuzes van de andere spelers, zit er eigenlijk geen geluk in Maharadja en daarom is het behoorlijk berekenend. Afhankelijk van wat je leuk vindt, is dit een voordeel of nadeel. Bij dit soort spellen wint een ervaren strategische speler (bijna) altijd van een beginner. Bijvoorbeeld, als je zonder geld komt te zitten en jouw steden niet snel gescoord gaan worden, is je spel eigenlijk direct klaar. Een spel met een beetje meer willekeur geeft de minder ervaren in ieder geval de illusie dat hij/zij nog een kans heeft.

Al met al een absolute aanrader voor zowel de beginnende als gevorderde speler. Maharadja speelt met een speeltijd van ongeveer 90 minuten vlot weg.

Klinkt leuk? Kom het eens proberen op een van onze spellenavonden!

https://www.boardgamegeek.com/boardgame/9440/maharaja-game-palace-building-india