Uit de oude doos: Het verboden eiland

In de categorie ‘uit de oude doos’, brengen we artikelen uit het Rabenhaupt verenigingsblad: de Opé opnieuw uit in digitale vorm. Hier de recensie van Het Verboden Eiland door Rabenhaupter Mirjam Steenbergen, uit de Opé van maart 2011.

Dit is het allernieuwste spel van White Goblin Games. Je speelt een team van schatzoekers die in een soort Atlantis schatten moet vinden en terug naar huis moet nemen. Het is een coöperatief spel en lijkt veel op Pandemie.

Elke speler krijgt een rollenkaart (zoals duiker, verkenner, piloot enzovoort). In je beurt moet je eerst 3 acties uitvoeren, dan 2 schatkaarten trekken en vervolgens een aantal overstromingskaarten omdraaien (hoe later je in het spel bent, hoe meer je er moet omdraaien). Deze tegels overstromen dan. Hiervoor draai je dan de desbetreffende tegel om. Sta je met je pion op deze tegel, dan kan je jezelf nog net in veiligheid brengen door gelijk naar een aanliggende, nog niet omgedraaide

tegel te springen. Is die er niet meer, dan verdrinkt je en heb je het spel verloren. Als acties kun je kiezen om te bewegen, gebieden leegpompen, een schatkaart weggeven of een schat vinden.

Bewegen mag alleen horizontaal of verticaal over het bord (tenzij je een rollenkaart hebt die anders bepaalt). Dit bord bestaat uit 32 tegels die je in een willekeurige volgorde in een sterformatie legt. Hierdoor is elke keer je speelbord iets anders.

Bij leegpompen draai je een overstroomde tegel weer op de goede kant. Wordt de overstromingskaart echter voor een tweede keer gedraaid terwijl de tegel nog overstroomd is, dan zinkt deze tegel naar de diepte van de oceaan en verwijder je de tegel van het spelbord. Voor het vinden van een schat moet je 4 schatkaarten van een soort afleggen terwijl je op een tegel staat met dat symbool. Er zijn 4 soorten schatten, elk voor een element. Heb de spelers samen alle schatten verzameld, dan hebben de spelers gewonnen.

Qua gameplay lijkt dit spel dus heel veel op het eerdergenoemde Pandemie, met als grootste verschil dat het bord niet vastligt. Hierdoor zal het spel vaker te spelen zijn voordat je het saai begint te vinden omdat je precies weet wat je moet doen. Verder zijn er meer rollen dan in Pandemie, maar sommigen zijn helemaal niet nuttig. Het leuke in dit spel is dat je in het begin denkt dat het wel heel makkelijk is, maar op het eind moet je zoveel overstromingskaarten omdraaien, dat bijna het hele bord in een keer overstroomd kan raken en je alle zeilen moet bijzetten om niet te verdrinken. Verder is het natuurlijk leuk om samen te spelen in plaats van tegen elkaar, maar er schuilt hier altijd het gevaar dat één speler de anderen verteld wat ze moeten doen.

Conclusie: een goed familiespel, ook voor wat jongere spelers en lekker kort: maar 30 minuten. 2-4 spelers, vanaf 10 jaar, speelduur: plusminus 30 minuten.

Klinkt leuk? Kom het eens proberen op een van onze spellenavonden!

links: http://www.whitegoblingames.nl/hetverbodeneiland.html

https://boardgamegeek.com/boardgame/65244/forbidden-island