Weer wat leuks gespeeld: Raiders of the North Sea

Hou je van worker placement, plunderen en het af toe hard ‘Aaaaarrggghh’ roepen? Dan is Raiders of the North Sea waarschijnlijk helemaal jouw ding!

In Raiders of the North Sea ben je een Viking baas die probeert zijn stam zo roemrucht mogelijk te maken. Dit doe je natuurlijk door het plunderen van niks vermoedende kloosters, nederzettingen en havens. Om te plunderen heb je natuurlijk wel een bemanning en proviand nodig.

Bemanning rekruteren, proviand inslaan maar ook handelen doe je in het Viking dorp. Door het plaatsen van een werker kan je een actie uitvoeren volgens het worker-placement principe. Dit kennen we ook van spellen zoals Stone Age en Lords of Waterdeep. De uitvoering hiervan bij Raiders of the North Sea is erg origineel. Je moet eerst een werker op een locatie neerzetten en dan actie uitvoeren. Daarna moet je andere werker van het bord pakken en deze actie ook uitvoeren. Daarmee kan je dus in totaal 2 acties waardoor je nog wat te kiezen hebt. Heb je genoeg bemanning en proviand verzameld, dan kun je op plunder tocht, aaarrrgghh!

Er verschillende strategieën om punten te score en de winst te pakken. Naast plunderen, krijg je ook punten voor het handelen, het investeren in bewapening en het aantal bemanningsleden dat is overleden tijdens de expeditie. In walhalla, daar is het pas gezellig!

Het artwork is erg mooi en met een speeltijd van 90 minuten nog net geschikt voor de spelers met een wat kortere aandachtsspanne. Doordat elke speler in zijn beurt maar 2 redelijk overzichtelijke acties kan uitvoeren, zullen ook de ergste nadenkers (iedereen kent er wel een) er redelijk snel uit zijn. Daardoor is de wachttijd kort. Ook zijn er geen rondes of ‘reset’ fase. Daarom speelt Raiders of the North Sea erg vlot en zit er een goede flow in het spel. De mechanismes zijn erg overzichtelijk en daarom ook geschikt voor de beginnende speler. Al met al een absolute aanrader voor elke spellenliefhebber!

Mocht Raiders of the North Sea bevallen, dan is het de moeie waard om ook Architects of the west Kingdom, van dezelfde maker (Shem Phillips) en uitgever (Garphill Games) uit te proberen.

https://boardgamegeek.com/boardgame/170042/raiders-north-sea