Weer wat leuks gespeeld: Chartered: The golden age

Afgelopen Rabenhaupt spellenavond hebben we weer wat leuks gespeeld, Chartered: The golden age. Door slim te investeren in ondernemingen probeer je de rijkste handelaar van Amsterdam te worden. Hou je van handelen, investeren en een vleugje strategie? Dan is Chartered zeker wat voor jou!

In Chartered probeer je als handelaar in het Amsterdam van de 17de eeuw rijk te worden met het slim investeren in de handel in exotische goederen (ondernemingen). Dit doe je door aandelen in de diverse ondernemingen te kopen in de hoop dat deze tijdens het spel meer waard worden. De handelaar met het meeste geld wint het spel.

De aandelenkoersen worden bepaald door de omvang van de onderneming. Je kunt de aandelenkoersen beïnvloeden door het strategisch plaatsen van warenhuizen, want een onderneming waar een warenhuis wordt bijgeplaatst stijgt in waarde. Niet eenvoudig want je kunt alleen een warenhuis plaatsten als je bijbehorende locatie kaart hebt. Natuurlijk probeer je de onderneming waarin jij geïnvesteerd hebt zo groot mogelijk te laten worden!

Als 2 ondernemingen aan elkaar groeien fuseren ze, waarbij de kleinste onderneming wordt overgenomen door de grote onderneming. De kleine onderneming verdwijnt van de markt en de aandelenkoers van grote bedrijf schiet door het plafond. Had je veel aandelen in deze onderneming dan ben jij de nieuwe Warren Buffet

Het draait bij Chartered: The golden age dus allemaal om slim investeren in n bedrijven waarvan denkt dat ze heel groot gaan worden. In het begin is het nog niet direct duidelijk hoe je ervoor staat. Aan de grachten staan slechts nog een aantal kleine onderneming. Het is mooi om te zien hoe hieruit langzaam een stad begint vormen waarbij tegen het eind van het spel alles wordt opgeslokt door een paar grote bedrijven.

Het spel wordt meestal pas bij de laatste fusies beslist en blijft daarom lang spannend. Je moet wel een klein beetje geluk hebben dat je de juiste locatiekaarten weet te bemachtigen maar dat is dan ook weer net als het echte leven.

Chartered: The golden age, is een via Kickstarter gefinancierd spel van Nederlandse makelij. Het is in essentie hetzelfde spel als Acquire uit 1962 en Big boss uit 1994, maar ziet er stukken beter uit. Gevalletje van “beter goed gejat, dan slecht bedacht” zeg maar!

Chartered is makkelijk uit te leggen, ziet er erg mooi uit en speelt zeer vlot. Afhankelijk met wie en met hoeveel je speelt duurt het spel tussen de 60 en 120 minuten.

Hou je van strategie, investeren en handelen, dan is Chartered zeker ook voor jou!

Lijkt het je leuk om Chartered eens uit te proberen? Kom dan eens langs op de volgende Rabenhaupt spellenavond

https://boardgamegeek.com/boardgame/247785/chartered-golden-age