Weer wat leuks gespeeld: Medina

Medina is in 2002 genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs en dus zeker niet meer de jongste in spellenland. Heeft het de tand des tijds een beetje goed doorstaan?

In Medina proberen we een vervallen stad weer tot leven te brengen. Iedereen heeft de beschikking over gebouwdelen (4 kleuren), markten, handelaren en stukjes stadsmuur. Tijdens je beurt probeer je telkens 2 van deze stukken zo strategisch mogelijk op het bord te plaatsen.  

Gebouwen zijn in principe van niemand. Door het plaatsen van een paleis koepel kan je een gebouw opeisen. Aan het eind van het spel krijg je voor dit gebouw punten. De hoeveelheid punten hangt af van uit hoeveel gebouwdelen het bestaat en hoe het grenst aan markten, handelaren en stadsmuren.

Het interessant aan medina is dat er 4 kleuren gebouwen zijn en dat je elke kleur maar 1 keer kan opeisen. Aan het eind van het spel heeft iedereen dus maar 4 gebouwen. Dit mechanisme maakt Medina erg interessant. Want, wanneer is het juiste moment om een gebouw op te eisen? Is 3 delen genoeg of wacht ik tot het uit 5 delen bestaat? Misschien wordt het in de tussentijd wel ingepikt door de andere speler. Omdat je elke buurt 2 stukken moet plaatsen heb je soms dan ook geen andere keuze dan andere spelers punten te geven.

Het spel begint een beetje als een zandbak. Een leeg bord met maar weinig goede aanknopingspunten voor goede openingszetten. Stukken worden vaak toch wat willekeurige op het bord neergezet. Toch ontstaan er na een tijdje patronen en lijnen waarmee de stad toch echt tot leven komt en er strategische keuzes gemaakt moeten worden. Spelers worden gedwongen goed na te denken over welke stukken andere spelers nog hebben en wat het juiste moment is om toe te slaan.

Medina is oorspronkelijk in Nederland uitgegeven door 999 games en in 2014 in een fris jasje gestoken door White Goblin games.

Medina is enigszins abstract en dat kan een gemis zijn voor mensen die een duidelijk thema belangrijk vinden. Toch ziet medina er erg mooi uit met een overdaad aan houten speelstukken. Met een speeltijd van ongeveer 60 minuten speelt het vlot weg en hou je tijd over voor nog een potje.

Hou je van strategie, interactie en push-your-luck? Dan is Medina zeker ook voor jou!

Lijkt het je leuk om Medina eens uit te proberen? Kom dan eens langs op de volgende Rabenhaupt spellenavond, elke zondag in Cafe de Walrus

https://boardgamegeek.com/boardgame/1261/medina